Sembang Bola Sepak: Perkara yang menjadi tumpuan bagi aksi separuh akhir Piala Malaysia 2015

Posted: December 6, 2015 in Sembang-Sembang pasal bola sepak

Assalamualaikum & Salam hujung minggu.

Hari ini adalah hari yang menjadi debaran untuk peminat bola sepak Malaysia, yang mengikuti dengan dekat perjalanan pasukan kesayangan mereka apabila aksi separuh akhir kedua Piala Malaysia berlangsung malam ini.

Di bibir peminat setia Selangor, Kedah, Pahang dan Felda, pasti sentiasa menyebut-menyebut serta membuat ramalan tersendiri untuk perlawanan malam ini. Pasti juga dibincangkan dikalangan peminat percaturan taktikal dan kesebelasan utama yang perlu diturunkan malam ini.

Harus kita akui bahawa di sebalik aksi separuh akhir kedua ini, ada segelintir peminat yang mahukan upset atau keputusan di luar jangkaan ini berlaku malam ini, seperti mana yang berlaku pada peringkat suku akhir dengan kemaraan Felda United yang menundukkan JDT di Larkin. Penulis turut berkongsi sentimen yang sama dan mengharapkan kejutan berlaku, agar menambahkan lagi rencah dan perisa untuk Piala Malaysia kali ini. Mungkin Felda United & Selangor ke final, atau Kedah berjaya menundukkan ego skuad Felda United yang gah dengan rekod cemerlang mereka di tempat lawan.

Ada beberapa perkara yang akan menjadi tumpuan bagi aksi separuh akhir Piala Malaysia malam ini, iaitu:

  1. Keputusan luar jangkaan pengadil

Ia telah pun berlaku dan sentiasa berlaku, cuma sukar dijangka malam ini apa pula kisahnya. Di Selayang, gol kontroversi PKNS masih disebut-sebut dan natijahnya, kesemua pengadil dan pegawai perlawanan digantung sementara.

2. Percaturan taktikal jurulatih

Mehmet Durakovic menentang Zainal Abidin Hassan, yang kita harus lihat percaturan taktikal yang seperti boleh dijangka terutamanya kepada source of supply daripada Pahang kepada target man yang dikenali sebagai deadly duo in Malaysia menentang pasukan yang kadang kala terlalu bergantung kepada skil individu Andik Vermansyah.

Menarik untuk disaksikan adalah percaturan taktikal antara Kedah & Felda United dimana Irfan Bakti adalah dikenal dengan jurulatih yang penuh tipu muslihat bagi memperdayakan pihak lawan sementara Kedah dilihat pasukan paling konsisten dari sudut serangan namun Kedah harus berwaspada dengan pertahanan yang dilihat kerap juga dibolosi.

3. Pemain ke-12

Ini adalah selalunya menjadi faktor utama iaitu sokongan peminat yang digelar pemain ke-12. Sorakan dan gegak gempita penyokong diharap memberi impak positif kepada Selangor dan Kedah namun kadangkala ia juga boleh memberi tekanan kepada pasukan tuan rumah dan dijadikan sebagai advantage untuk pasukan lawan yang boleh bermain tanpa tekanan.

Diharapkan kesemua pemain bagi keempat-empat pasukan mempunyai motivasi dan kekuatan mental yang tinggi bagi membawa pasukan mereka beraksi di final Piala Malaysia.

Harus diingat bahawa ini adalah peringkat separuh akhir Piala Malaysia, dan pada pandangan penulis, apa yang perlu disemat dalam minda pemain-pemain malam ini adalah:

TIADA SIAPA YANG INGAT PASUKAN DI SEPARUH AKHIR, MEREKA HANYA INGAT SIAPA DI FINAL. SELEPAS INI JIKA GAGAL HANYA JADI SEJARAH UNTUK DISIMPAN, NAMUN BUKAN SEJARAH YANG INDAH KERANA GAGAL KE FINAL.

P/S: Almost to final? Almost means nothing

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s