Sembang Bola Sepak: Apa nasib bola sepak wanita di Malaysia?

Posted: December 5, 2015 in Sembang-Sembang pasal bola sepak

Assalamualaikum dan Salam hujung minggu.

Sudah lama penulis tak menulis dengan panjang lebarnya berkenaan bola sepak Malaysia. Banyak isu yang terjadi namun rasanya telah dikupas dengan baik oleh peminat-peminat tegar bola sepak Malaysia. Penulis sudah lama ingin menulis berkenaan topik ini yang sebenarnya perlu diberi tumpuan juga khususnya oleh FAM.

Penulis harus akui dari awal dan mungkin ramai juga yang akan bersetuju bahawa penulis tidak mengenali “top star” pemain bola sepak wanita kita (bukan futsal). Penulis berpandangan bahawa ini adalah kerana kurangnya tumpuan yang tinggi untuk membangunkan bola sepak wanita di Malaysia.

Tidak banyak yang boleh kita ketahui tentang bola sepak wanita di Malaysia, selain daripada kejohanan Piala Tun Sharifah Rodziah yang rasanya menjadi satu-satunya piala yang direbut untuk bola sepak wanita di Malaysia. Selain itu, tiada kejohanan yang besar yang mana jika ada pun mungkin tiada liputan ataupun kewujudan kejohanan tersebut.

Masalah asas ini adalah kerana tidak ada liga yang khusus untuk bola sepak wanita di Malaysia, seperti mana yang kita ada sekarang iaitu Liga Super, Liga Premier, Liga FAM dan Piala Presiden. Pastinya kita sudah tahu kepada siapa patut dipersoalkan tentang hal ini, apabila FAM menerusi Jawatankuasa Bola Sepak Wanita seperti belum ada satu rangka kerja yang jelas untuk membangunkan bola sepak wanita. Persoalannya adalah apakah langkah seterusnya selepas kejohanan Piala Tun Sharifah Rodziah?

Tumpuan yang sama perlu diberi penekanan terhadap bola sepak wanita, apatah lagi kita menjadi tuan rumah Sukan Sea 2017 nanti. Mungkin kita belum boleh sampai ke tahap Thailand yang berjaya layak ke Piala Dunia Wanita baru-baru ini atau sehebat Jepun yang juga antara juala Piala Dunia Wanita tetapi sekiranya dikembangkan pencarian bakat pemain bola sepak wanita ini, tidak mustahil ia boleh melangkah jauh, malah mungkin melebihi kejayaan skuad bola sepak lelaki kebangsaan.

Setakat ini satu pujian boleh diberikan kepada program Astro Kem Bola yang mana turut memberi peluang kepada pemain bola sepak muda wanita untuk terpilih menjalani latihan di UK. Namun trasnsisi perjalanan kareer mereka tidak seharusnya terhenti di situ dan itu yang penulis khuatir kerana ke mana hala tuju mereka selepas program tersebut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s