Sembang Bola Sepak: Malaysian football? Hurm..

Posted: September 13, 2015 in Sembang-Sembang pasal bola sepak

Assalamualaikum wbt

Disebalik kemeriahan kancah Piala Malaysia yang baru bermula minggu ini, dan disebalik kejutan-kejutan yang wujud hasil daripada keputusan pertarungan awal semalam, masih ramai yang memperkatakan tentang bola sepak Malaysia, terutamanya skuad kebangsaan di peringkat antarabangsa. Masih ramai yang memperkatakan berkenaan perubahan radikal ke atas FAM. Masih ramai yang mencemuh kumpulan penyokong Ultras Malaya akibat tindakan mereka di Stadium Shah Alam. Persoalannya, apakah nasib bola sepak Malaysia sekarang, terutamanya persembahan di peringkat antarabangsa.

Bermula daripada episod kekalahan memalukan yang bersejarah, 10-0. Keputusan yang diibaratkan seperti negara yang tiada liga bola sepak, diibaratkan seperti pasukan yang dipenuhi bermain yang bermain bola sepak sebagai hobi di waktu petang. Siapa pun tidak boleh menerima hakikat ini. Kesannya, Dollah Salleh meletak jawatan, satu tindakan penuh bertanggungjawab. Namun, apakah seterusnya untuk skuad kebangsaan? Datuk Ong Kim Swee dipanggil secara mengejut bagi perlawanan menentang Arab Saudi, nyaris membuat kejutan melalui gol Safiq Rahim sebelum penyakit biasa “hilang fokus” menyebabkan Arab Saudi mendahului 2-1 sebelum kekecohan meletus di Stadium Shah Alam oleh kumpulan Ultras Malaya. Namun, disebalik aksi yang agak baik daripada skuad kebangsaan, apa lagi selepas ini?

Ramai orang yang masih bertanya apa punca segala kekecewaan ini. Jawapannya sudah ada, cuma pihak berkenaan harus memahami sendiri apa dan dimana silapnya, dan betulkan kesilapan berkenaan. Adakah kesilapan itu diperbetulkan? Rasanya tidak kerana setelah 31 tahun, bukan 3 tahun dan bukan 1 tahun, bola sepak kita kekal menjunam ke bawah. Kenapakah orang ramai menyalahkan FAM? Mudah. Kerana mereka yang menyelia bola sepak kebangsaan, dibantuk oleh FA negeri. Salah siapa yang gagal kembangkan bakat muda sejak 31 tahun yang lalu? Salah siapa yang biarkan isu rasuah berlambak lambak hingga tak terbendung? Salah siapa skuad kebangsaan kita makin menjunam kedudukan kita di dalam ranking FIFA?

Adakah anda rasa bangga dengan ranking FIFA sekarang? Pastinya tidak. Adakah anda suka melihat skuad kebangsaan diratah menjadi “lauk kegemaran” di aksi antarabangsa? Tidak bukan. Tetapi untuk yang berkuasa di atas, sampai bila boleh ditanggung kelemahan dan kecelaruan serta “kecelakaan & malapetaka” bola sepak kebangsaan ini? Sudah 31 tahun rakyat menunggu hasil pembangunan bola sepak Malaysia, sudah 31 tahun rakyat menunggu mutu yang berkualiti hasil perkembangan bakat pemain daripada perancangan FAM? Dimana semua itu sekarang?

Fikir-fikirkan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s