Sembang Bola Sepak: Permainan secara berpasukan atau permainan penuh seni & kreavititi?

Posted: July 4, 2015 in Sembang-Sembang pasal bola sepak

Assalamualaikum & Salam sejahtera.

Untuk penulisan kali ini, ianya adalah dari fikiran penulis yang terfikir bahawa apakah sebenarnya yang relevan dalam bola sepak moden ketika ini, iaitu bermain secara berpasukan atau bermain dengan seni dan kreativiti?

Dilihat maksud ini mungkin ada yang berpendapat bila main secara berpasukan, maka boleh juga bermain dengan seni, cantik (sexy football) tetapi ada juga pasukan yang bermain secara sepasukan yang mana mengabaikan nilai seni ini, bermain secara kompak dan hanya menumpukan keputusan untuk menang, walaupun 1-0 dan walaupun menang gol mudah. Manakala jika terlalu menumpukan permainan penuh seni, artistik dan kreatif ini boleh menghasilkan permainan yang menarik tetapi mungkin tidak dapat keputusan yang dimahukan, iaitu tiga mata.

Untuk bercakap soal ini sebenarnya agak sukar untuk dibualkan secara khusus, kerana ianya adalah bergantung kepada skuad dan kekuatan yang ada. Jika ada ramai pemain yang kreatif tetapi kelemahan ketika bertahan pun tidak membantu, menyebabkan pasukan itu tidak seimbang. Jika terlalu defensif pula pasukan anda dilabel sebagai pasukan yang membosankan. Tetapi mana satu yang membosankan anda, pasukan anda menang banyak perlawanan dan menjadi juara atau bermain cantik tetapi tewas.

Isu taktikal juga memainkan peranan dalam situasi ini, sama ada menerapkan elemen bermain bertahan dan serangan balas, atau bermain dengan tekanan tinggi serta kawalan bola yang tinggi. Ini antara dua elemen atau amalan yang kerap digunapakai oleh mana-mana pasukan dan bergantung kepada siapa lawan mereka, walaupun ada pasukan yang enggan mengabaikan asas taktikal yang sudah dibina dan mengekalkan “approach” yang sama tidak kira lawan. Untuk isu ini penulis berpendapat perlu ada lebih dari satu tactical approach mengikut kekuatan skuad yang ada untuk mengelakkan taktikal anda boleh diramal.

Apa pandangan anda, mahu melihat pasukan menang 1-0 atau mahu lihat pasukan anda main cantik dengan keputusan 4-3. Ingat jika dalam liga, gol bolos juga memainkan peranan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s