Sembang Bola Sepak: Nasib seterusnya untuk pemain Harimau Muda?

Posted: June 27, 2015 in Sembang-Sembang pasal bola sepak

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ketika artikel ini ditulis, penulis membayangkan bahawa isu ini mungkin tidak sehangat mana namun pernah dibangkitkan oleh beberapa pihak, sama ada skuad Harimau Muda ini perlu dikekalkan atau dibubarkan. Melihat kepada persembahan skuad Harimau Muda A dibawah coach Razif Ismail & Datuk Ong Kim Swee, mungkin situasi dan nasib pemain-pemain perlu dan jangka hayat ini perlu diberi pertimbangan.

Kita dapat lihat bahawa ketika saingan kejohanan bawah 22 Asia serta Sukan Sea di Singapura, persembahan mereka secara keseluruhan boleh dikatakan mengecewakan. Tiada apa yang boleh dibanggakan, terutamanya ketika aksi kejohanan bawah 22 tahun peringkat Asia dimana persembahan kurang meyakinkan dipamerkan. Bukan membela skuad bimbingan Datuk OKS, namun penulis berpendapat sebenarnya apabila kita sudah menang 2 kali pingat emas di Sukan Sea sebelum ini, kita seharusnya abaikan terus matlamat untuk raih pingat emas di Sukan Sea kerana tiada nilai yang besar jika menang sekalipun dan seharusnya ditumpukan pembangunan untuk kejohanan yang lebih besar seperti kelayakan bawah 22 tahun Asia dan mungkin jika mampu, untuk ke Olimpik.

Biarpun ada pemain yang menyinar namun ia hanyalah segelintir pemain sahaja dan seperti biasa, apabila kita ada 2-3 orang pemain yang berbakat seperti Kumarahan dan lain-lain, mereka seolah-olah diperam tanpa dipromosikan bakat mereka di luar negara. Pada pandangan penulis, apa yang perlu dilakukan kepada pemain-pemain berbakat ini untuk mereka dibawa dan di”jual” ke luar negara.

Manakala pemain lain seharusnya perlu diberikan peluang beraksi secara kompetetif dan kerap dengan pasukan negeri masing-masing. Walaupun mungkin timbul isu kesefahaman ketika mereka berkumpul semula dan beraksi bersama, namun sekiranya mereka biasa beraksi dalam tahap yang kompetetif, perkara itu boleh ditangani dengan baik. Namun langkah ini adalah berisiko kerana terdapat beberapa pemain utama skuad Harimau Muda yang lebih kerap memanaskan bangku simpanan sahaja. Sama ada liga kita benar-benar boleh memberi aksi yang kompetetif untuk pembangunan mereka, sukar dijawab kerana ia adalah perkara yang subjektif, tetapi Liga kita sesuai untuk memberi pendedahan awal untuk aksi kompetetif.

Adakah masih relevan untuk skuad Harimau Muda dikekalkan? Mungkin tetapi pelan asal Harimau Muda ini perlu dirombak secara keseluruhan, termasuk ketidakwajaran untuk mereka bermain di Liga-S. Pandangan penulis, aksi mereka di Slovakia mungkin lebih memberi manfaat berbanding di Liga-S, namun bukanlah aksi persahabatan tetapi aksi perlawanan liga seperti ditempuh oleh skuad OKS yang memenangi emas Sukan Sea tahun 2011.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s